hogyan legyel sikeres dj?

A legújabb cikksorozatunk bemutat mindent amire szükséged lehet ahhoz, ha DJ akarsz lenni, bármi is legyen a célod ezzel. Legyen szó csak arról, hogy otthon ütnéd el valamivel az esti órákat, egy jövedelmező vállalkozást szeretnél, vagy a következő Balaton Sound-on szeretnél a fellépők közt szerepelni – megpróbálunk segíteni elindítani, a lehető legjobb úton.

Mielőtt belevágnál és elköltenéd a pénzed amiért keményen megdolgoztál valami DJ kütyükre, először gondolkozz el egy kicsit, hogy miért is akarod csinálni. Kinek akarsz zenélni? Magadnak? Közönségnek? 10 embernek? 10000 embernek? Hol szeretnéd látni magad ebben 5 éven belül? Milyen körökben akarsz mozogni? Mit vállalsz be azért hogy sikeres legyél? Bevállalod a hosszú éjszakákat és kevés alvást, vagy csak egyszerűen egy kis otthoni “kuckót” szeretnél ahol néha kiélheted a zene iránti szereteted? Szeretnél pénzt keresni vele? Szeretnél valami újat tenni a zeneipar asztalára? 

Nem lehet teljesen egyértelmű választ adni mindenre, de érdemes gondolkozni rajta, ezáltal könnyebben eldöntheted/felmérheted, hogy:

– Milyen stílusú zenéket gyűjts/komponálj és ki lesz a célközönséged

– Milyen DJ eszközre lesz szükséged ahhoz, hogy elkezdd

– Milyen hosszú lesz az utad ahhoz, hogy elérd a célod

Mint bármilyen más iparágban, a siker itt sem jön magától. A rosszab hír pedig, hogy nem elég egyszerűen megtanulni keverni és hinni abban, hogy elég jó a zenei ízlésed ahhoz, hogy az emberek felálljanak táncolni. Ennél sokkal több kell. Ahogy ma már egy énekesnek sem elég, hogy pusztán jó hangja legyen, el kell tudja adni magát. Sokan abban a hitben vannak, hogy a technológiai fejlődésnek köszönhetően, ma egyszerűbb elkezdeni mint valaha. Ez igaz is, mindaddig amíg a DJ fogalma arra szűkül, hogy egy elfogadható átmenettel le tudod játszani az egyik számot a másik után.

Hobbi szinten, amíg a négy fal között csinálod, addig így is van. Ma már viszont nem fognak meghívni sehova keverni, csak azért mert te is tudod csinálni. Tudnod kell, hogy kinek akarsz játszani és mit kell megtenned azért, hogy hívjanak is. Egy jó DJ-nek 3 dologra lesz szüksége:

– Technikai felkészültség

– Célközönség konvertálása

– Kitartás

Jó hír mindenképp, hogy ma már nem kell egy kisebb vagyont elkölts DJ eszközre, csak azért, hogy keverni megtanulj. Pár alap dologra viszont szükséged lesz így is:

Média 

Érdemes nem a kalóz mp3-akra építeni a karriert és ezt a gondolkodásmódot már az alapoktól elültetned a fejedben. A silány minőségű zenék otthon két kicsi hangszórón lehet, hogy nem szólnak éppen katasztrofálisan, de mikor elkezded nagyobb rendszereken lejátszani a zenéket, hallani fogod azt az igénytelenséget amit az alacsony bitrate produkál. Sajnos a közönséged is.

A hangminőségbe megéri fektetni. Bármennyire is jó egy zene, nem fogja élvezni senki ha hiányoznak belőle a részletek, amik elvesződnek rippelésnél, tömörítésnél. Érdemes már a legelején kiszűrni a silány minőségű fájlkoat, mert sosem tudhatod előre 100%-osan hogy éppen mit fogsz lejátszani a következő eseményen.

DJ Eszközök

Akár teljesen kezdő vagy, akár már van valami tapasztalatod a keveréssel, ha van egy számítógéped ami elbír egy DJ szoftvert (min. 8 GB memória, két magos processzor és ha egy mód van rá, akkor SSD), akkor egy kontroller a legjobb befektetés. Ezen a vonalon mindent meg tudsz tanulni amire szükséged van és már a belépő kategóriás kontrolerekkel is tudsz pont úgy keverni mint a profik. 

Érdemes nem beleszeretni egyből valami nagyon fejlett keverőbe, lejátszókba, mert sokszor azzal párhuzamosan kezded el tisztábban látni, hogy mi a célod az egésszel, ahogyan a tanulással haladsz. Kivételt képez ha tudod biztosan, hogy számítógép nélkül akarsz keverni. Ebben az esetben digitális lejátszókra, vagy lemezjátszókra lesz szükséged. 

Kivétel nélkül, minden esetben szükséged lesz egy darab fejhallgatóra. 

Bővebben a megfelelő DJ eszközök kiválasztásáról ITT olvashatsz.

Idő a tanuláshoz

Kor, főállás, egyéb elfoglaltságok, családi állapot függvényében nem mindenkinek lesz ugyanannyi ideje ezzel foglalkozni. Azt viszont határozottan ki merjük jelenteni, hogy 100 óra tanulással már el lehet jutni arra a pontra, hogy az alapokat elsajátítsd és akár kisebb közönség előtt is megjelenj. Az utad a karrier felé pedig innen indul.

Ha már az alapok megvannak, ne ess abba a hibába, hogy megvárd amíg tökéletesen megy a keverés és hibátlanul rakod össze a szetted mielőtt megjelensz bárhol. Egyrészt soha nem lesz tökéletes, másrészt a kapcsolatok kialakításába amik meghozzák az első jövedelmező fellépéseidet (legyen ez anyagi, vagy érzelmi téren), ugyanúgy több száz órát kell fektetni mint a tanulásba és ez már messze nem olyan jó móka mint a beat-eket kevergetni. Sok múlik a szerencsén is, van hogy hamarabb eljutunk a megfelelő emberhez, aki a színpadig tud juttatni. Persze nem kell elvállalni olyan fellépést ahol biztos vagy benne, hogy nem tudsz jól teljesíteni, de még mindig nagyobb tapasztalatot szerzel ha 10 embernek zenélsz, mint ha a négy fal között.

Fektess időt mindenképp néhány demo anyagba. Ahogy egy fotósnak sem tudja felmérni a munkája értékét egy ismeretlen egy portfólió nélkül, ugyanúgy neked sem tudják ha nincs legalább néhány felvett mixed Soundcloud-on, ha nincs egy Youtube csatornád, közösségi profiljaid.

Alapjáraton ebben a szakmában mindenki azt fogja mondani, hogy csinálják már elegen, de ez nem jelenti azt, hogy jól is. A legtöbben érzelmi felindulásból kezdik el, ami részben helyes, elvégre a legsikeresebb vállalkozásoknak is a szenvedély az alapja, viszont nem mindenki van OTT. Egy DJ akinek elfogadhatóak a szettjei, viszont mindig jókor van jó helyen és eljuttatja az anyagát a megfelelő emberhez, mindig sikeresebb lesz, mint az aki tökéletesen kever, de nem lép ki a komfort zónájából.

Ha aktívan tanulsz és kitartással keresed a lehetőségeket az előrelépéshez, a siker csak idő kérdése lesz. Lesznek napok amikor egyszerűen nem fog menni a keverés, bármennyire is próbálsz koncentrálni. Előfordul, hogy 100 felvett mix után úgy hangzik a szetted mintha még a másodikkal kínlódnál. Megesik, hogy kapsz egy helyet a fellépők között és egy üres tánctér előtt kell zenélj két órát. Szerencsétől függően, lehet hogy neked sem sikerül elkerülni az olyan promótert aki pénzt ajánl, de aztán nem fizet ki, mert nem jött ki neki a matek. Viszont részben ezek a tapasztalatok fogják meghatározni igazán a te irányodat. Ha ráállsz a rendszerességre, előbb vagy utóbb a jobb felkérések is érkezni fognak.
A cikket támogatta: https://www.recordcase.de/en

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük