DJ akarsz lenni? Ezekre az eszközökre lesz szükgséged

Ahogyan korábbi cikkünkben bemutattuk a filozófiai alapjait a DJ-zésnek, most a technikai kérdésbe fogunk belemerülni, azaz hogy milyen eszközt kell vásárolni a kezdéshez.

Keverni ma már lehet egy szál laptopról, ez nem kérdés. Viszont stílus függvényében lehet szükséged egyéb eszközökre is, vagy lehet hogy pont a laptopot akarnád kihagyni az egészből, mert éppen eleget e-mailezel egésznap.

Kivétel nélkül minden esetben szükséged lesz viszont:

1 darab fejhallgatóra

Nem kell feltétlenül egy drágább. Itt nem a kristálytiszta audiofil hangzást keressük, hanem a határozott, jól elkülönített frekvenciákat; a mélyek ütését és dörmögését, illetve a magas hangok csattogását, csilingelését – ezek segítenek abban, hogy jó átmeneteket csinálj és megfelelően használd az EQ-t. Egy régebbi fejhallgató is bőven megteszi kezdésnek. Ha pont lapul egy valahol egy fiók mélyén, próbáld ki mielőtt befektetnél. Könnyen megeshet, hogy bőven elég a igényeidnek. Viszont ha befektetsz, akkor érdemes olyat venni, amit hosszú távon tudsz használni. A Sennheiser HD 25 például kimondottan a DJ-k egyik kedvenc fejhallgatója, mert könnyű és kisebb mérete ellenére remekül szigetel, illetve minden eleme cserélhető.

Média lejátszóra

3 féle média lejátszó létezik (anélkül hogy a szalagos magnó és az egyéb elavult, de reneszánszát élő kategóriába belemennénk):

 1. Számítógép / laptop
 • A zenéidet le tudod játszani és keverni tudod szoftverek segítségével (mint pl. Traktor, Rekordbox, Serato, Virtual DJ). Tudnod kell, hogy ezek kivétel nélkül mind processzor igényesek. Ez nem azt jelenti, hogy csak a legdrágább Macbook a megoldás, de DJ szoftverek kimondottan leterhelik a gépet, ezért érdemes minimum 8, de inkább 16 GB memóriát rászánni, az operációs rendszer lehetőleg SSD-ről fusson és fejlettebb 2-4 magos processzorunk legyen. Persze lehet futtatni mindent egy elavult gépen is, de a folyamatos lefagyás, akadozás nem a kreatív gondolkodást fogja szolgálni.
 1. Önálló digitális lejátszó
 • Bizonyára láttál már CDJ-t, vagy más média lejátszót klubokban, vagy ha egy kicsit szemezgettél már a témával akkor tudod mi az. A digitális lejátszó fő előnye, hogy egy különálló gépezet, saját operációs rendszerrel és csak keverésre tudod használni. Ez azt jelenti, hogy a processzor és a belső memória a lejátszó szoftveréhez vannak optimalizálva. Általában rendkívül megbízhatóak, szinte soha nem adják be a derekukat. Ebben az esetben nincs szükséged laptopra, csak egy szál pen drive-ra. Lejátszóból viszont két darabra, ha Pioneer DJ lejátszót használsz. Az újabb Denon DJ lejátszók már tudnak két külön médiafájlt két külön csatornára irányítani, viszont ez nem túl praktikus.
 1. Lemezjátszó
 • “Nem igazi DJ aki nem tud lemezekkel keverni” – mondják ősapáink, ma viszont  ez már nem feltétlenül állja meg a helyét. Ahogyan korábbi cikkünkben említettük, a keverés ma már nem csak a tehetségről, ügyességről szól, hanem arról is hogy hogyan tudod eladni magad és hány fellépést sikerül elcsípni. A digitális lejátszók a 2000-es évben kitaszították a kevésbé praktikus lemezjátszókat a pultokból. 
 • Miért maradtak meg mégis és miért van egyre több DJ aki lemezekkel kever? Mivel rengeteg zene van, amit csak lemezen adtak ki és egyáltalán nem található meg digitális formátumban, ezért még ha a klub tulajdonosok nem is örülnek neki, de a DJ-k néha kérnek egy vagy két lemezjátszót is, hogy tudják lejátszani a régi kedvenceiket. Mai napig is vannak zenék amik csak lemezkiadóknál jelennek meg és azzal próbálnak egy hozzáadott értéket adni, hogy nem teszik elérhetővé mindenki számára, csak azoknak, akik lemezekről játszanak. Lemezjátszóról keverni ma már nem túl praktikus, de iszonyúan élvezetes onnantól hogy rájössz a trükkjeire amiket csak rengeteg, RENGETEG gyakorlással lehet elsajátítani
 • A lemezjátszókat lehet kombinálni digitális lejátszókkal, tehát lehet a keverőd 1-es csatornáján egy  lemezjátszó, a 2-esen pedig egy digitális lejátszó
 • Külön meg kell említenünk a DVS technológiát, ami a számítógép praktikusságát köti össze a lemezjátszók érzésével. A DVS (Digital Vinyl System) lényege, hogy a zenéket a laptopodról játszod le. Eközben két darab “kontrol lemez” egy sípoló hang segítségével (ami nem hallatszik), jelet küld a DJ szoftvernek, ami meghatározza a zene pozícióját. Tehát ha a lemez pörgését lassítod, vagy gyorsítod, akkor a DJ szoftverben is ugyanúgy előre, vagy hátra fog szaladni. A számot minden esetben a szoftverből töltöd be, a kontrol lemezekkel pedig csak elindítod, visszatekered, előretekered.

Bármelyik önálló lejátszónál meg kell tanulnod azt a bizonyos “beat-matching”-et, azaz hogy a beat-ek 2 zenéből szépen egymásra tudd helyezni és elegánsabb átmeneteket csinálj és ott tartsd az embereket a tánctéren.

Ha eldöntötted, hogy miről szeretnéd lejátszani a zenéket, akkor már csak össze kell keverni őket. Erre két lehetőség van:

 1. DJ keverő
 • Keverőt lehet használni bármilyen lejátszóval, viszont:
  • Ha laptopról zenélsz, akkor szükséged lesz egy hangkártyára is, hogy a digitális jelet analóggá konvertáld, hogy a keverő felismerje
  • Ha bármilyen önálló lejátszóról zenélsz (CDJ vagy lemezjátszó), ezeket egyenesen a keverő csatornáihoz csatlakoztathatod
 • A keverő szerepe, hogy átmeneteket hozz létre két zene között, ne csak megvárd, hogy lejárjon az utolsó szám és indítsd a következőt. Ezt a legalapabb keverőknél csak simán a hangerő szabályozó faderekkel és az EQ-val lehet elérni, viszont ez már bőven elég ahhoz, hogy jó átmeneteket csinálj. Fejlettebb keverőkön vannak filterek, effektek is, ezek további kreativitást igényelnek, viszont érdekesebbé tehetik a keverést.
 1. DJ kontroller
 • Majdnem ugyanaz mint a DJ keverő, viszont ez csak digitális jelet küld vissza a számítógépnek. DJ kontrollert többnyire csak laptopokkal szoktak használni, bár fejlettebb kontrollerekben van beépített keverő is, így rá tudsz kötni további digitális lejátszókat, vagy lemezjátszókat.
 • A kontroller gyakorlatilag az egeret és a billentyűzetet helyettesíti a számítógépen. A DJ-zés két kezű munka, így nem lehet elegáns átmeneteket produkálni önmagában a laptopról, szükséged van rá, hogy egyszerre tudd az EQ-kat tekergetni mindkét csatornán; a kontroller ezt teszi fizikalig lehetővé.
 • A kontroller relatív olcsó belépő a kezdő DJ-k számára, viszont mindenképp szükség van hozzá laptopra (léteznek önálló kontrollerek is, viszont az már 500.000 Ft. fölötti befektetés)
 • Ha van már egy jól működő, megbízható laptopod, a kontroller a legpraktikusabb kezdés, mert ezáltal mindenből kapsz egy kis jót: fizikai kontrol, jog tárcsák, EQ potik – azaz minden amire szükséged van ha az alapokat akarod elsajátítani

Ha maga a DJ pult már kezd letisztulni a fejedben, akkor már csak meg kell szólaltatni. Szinte bármilyen hangszóró megteszi, ami legalább 4”-nál nagyobb. Tartsd észben, hogy hiába veszel egy nagyobb hangszórót mélynomóval, ha alattad, fölötted szomszédok vannak, akikhez már csak a torz mély hangok jutnak el. A stúdió monitorok is kimondottan jók erre a célra, de ha már van mondjuk egy erősítőd és két hangszóród amit nem használsz, erre is rá tudod kötni. Kerüld az olcsó bluetooth hangszórókat, ezek nem tudnak tiszta képet adni a mixedről a silány minőség és a jelveszteség miatt.

Ezek után csak az maradt, hogy köss össze mindent. Amire figyelned kell:

 • Csatlakozók a kontrollereden/keverődön (általában 1 db. USB a PC-hez, vagy Mac-hez és kimenet a hangszórókhoz)
 • Csatlakozók a hangszóródon, vagy az erősítődön (általában RCA, Jack, vagy XLR)
 • Mindenhez tápkábel (ami igényli)

Mielőtt mindent megvásárolnál, nézd meg jól a méretét mindennek, mert megtörténhet, hogy pultra/asztalra is szükséged lesz, ha pont ott nem fér el ahova kigondoltad. Vannak praktikus összehajtható DJ pultok, amiket magaddal vihetsz akár bulikra is, de kezdetnek lehet, hogy van otthon egy asztal amit nem használsz egyébre és bőven megteszi.

One thought on “DJ akarsz lenni? Ezekre az eszközökre lesz szükgséged”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük